A bélflóra erősítése az immunrendszered erősíti!

A bélrendszeredre kiemelt figyelmet kell fordítanod annak érdekében, hogy támogasd, erősítsd az immunrendszered és minél sikeresebben elkerüld, vagy legyőzd a fertőzéseket.

A mikrobiomunk ugyanis - tehát a belekben élő 1-3 KILOGRAMMNYI mikroba összessége - nem csak véd minket a fertőzésektől, de szabályozza a teljes immunrendszerünket is! Ezen kívül ezek a mikroorganizmusok felelősek többek között egy-pár vitamin szintetizálásáért, a különböző vegyületeket termelnek, mint például a butirát, ami csökkenti a gyulladást és - bár a bevitt tápanyag nagy részét a bél szívja fel - a bélbaktériumainkra is hagyatkozunk minden egyes étkezés után.

Tehát: nem megfelelő mikrobióta populáció = nem kielégítő tápanyagfelszívódás = hiába eszed a vitaminokat meg a jó kajákat.

HOGY TUDOD TÁMOGATNI A MIKROBIOMODAT?

Leginkább pro- és prebiotikumokkal, de ne azonnal tablettákra gondoljatok! Mindkettő bevihető természetes formában is, amire mindjárt mutatok is példákat.

A probiotikumokkal pótolni tudjuk a bélrendszerünkben élő jó baktériumokat, tehát ezek valóban élő mikroorganizmusokat tartalmaznak, valamint segítik a jó baktériumok fejlődését. Ilyenek például:

  • Savanyított, fermentált zöldségek (az otthoni elkészítési módról nagyon jó leírásokat találni a neten, érdemes utána olvasni, tulajdonképpen bármit tudtok fermentálni);

  • Joghurt, kefír (itt is sokkal inkább javaslom, hogy otthon készítsétek el, egyáltalán nem nehéz, szintén rengeteg infó van fent);

  • Tempeh (erjesztett szójababból készített, magas fehérjetartalmú, probiotikus étel, remélem sokatoknak ismerős, mert nagyon egészséges);

  • Kombucha (egy erjesztett, nagyon finom ital, sok helyen lehet már kapni, de szintén otthon is biztonsággal készíthető).

+ egy táplálékkiegészítő, ami az én tapasztalatom szerint a legjobb: blnce Pro15 - 15-féle baktériumtörzset tartalmazó, fermentált italkészítmény gyógynövényekkel turbózva. #nemszponzorálttartalom , #tapasztalat !

Ezzel szemben a prebiotikumok olyan szénhidrátok, amelyeket nem tudunk megemészteni és a vastagbélbe sértetlenül eljutva az előbb említett jó mikrobák szaporodásáért, fejlődéséért felelősek. Prebiotikus élelmiszerek többek közt:

  • Zabpehely;

  • Banán;

  • Alma;

  • Minden hagymaféle, de leginkább a fokhagyma;

  • Hüvelyesek, mint a bab és a borsó. 


Hozd helyre tehát a mikrobiomod a jól működő immunredszer érdekében és egyél sok-sok pro- és prebiotikus ételt!



Források:

Dr. Michael Moosley - Okos Belek;

https://www.drszokehenrik.hu/hu/blog/b%C3%A9lfl%C3%B3ra-immunrendszer


Minden jog fenntartva 2019
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el